bolonské špagety
Tradičné paradajková omáčka v netradičnom vegetariánskom poňatí! O bielkoviny však núdzu nemá, mäso totiž nahrádza šmakoun, ktorý je nastrúhaný v omáčke, pokojne ho však môžete aj nakrájať na kocky a opiecť na panvici.
ingrediencie
- 200 g šmakoun Mexico alebo Provensálske korenie
- 400 g lúpaných krájaných paradajok
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1/4 zeleru
- 5 strúčikov cesnaku
- bazalka
- provensálske korenie
- soľ
- korenie
- olivový olej
- syr (parmezán)
postup
Cibuľu pokrájajte a osmažte na oleji, pridajte pokrájaný cesnak, bazalku a korenie. Vložte nahrubo nastrúhanú zeleninu, orestujte a zalejte paradajkami a trochou horúcej vody (alebo vývaru). Rieďte podľa potreby a podľa toho, ako hustú chcete omáčku. Keď zelenina zmäkne, rozmixujte ju nahrubo tyčovým mixérom. Do zmesi pridajte nahrubo nastrúhaného šmakoun a prehrejte. Pridajte trochu parmezánu a premiešajte. Servírujte s celozrnnými cestovinami a posypané parmezánom.