bolonské špagety

Tradičné paradajková omáčka v netradičnom vegetariánskom poňatí! O bielkoviny však núdzu nemá, mäso totiž nahrádza šmakoun, ktorý je nastrúhaný v omáčke, pokojne ho však môžete aj nakrájať na kocky a opiecť na panvici.

ingrediencie

  • 200 g šmakoun  Mexico alebo Provensálske korenie
  • 400 g lúpaných krájaných paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1/4 zeleru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • bazalka
  • provensálske korenie
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • syr (parmezán)

postup

Cibuľu pokrájajte a osmažte na oleji, pridajte pokrájaný cesnak, bazalku a korenie. Vložte nahrubo nastrúhanú zeleninu, orestujte a zalejte paradajkami a trochou horúcej vody (alebo vývaru). Rieďte podľa potreby a podľa toho, ako hustú chcete omáčku. Keď zelenina zmäkne, rozmixujte ju nahrubo tyčovým mixérom. Do zmesi pridajte nahrubo nastrúhaného šmakoun a prehrejte. Pridajte trochu parmezánu a premiešajte. Servírujte s celozrnnými cestovinami a posypané parmezánom.