Boršč
Tradičný recept z červenej repy vo vegetariánskej úprave! O bielkovinu však núdzi nemá, tú plne supluje Šmakoun, ktorý z polievky urobí hlavný chod, a pritom jej zachová ľahkosť.
Ingrediencie
300 g Šmakouna Klasik alebo shamky Mexico
100 g zeleru
100 g papriky
100 g petržlenu
100 g bielej hlávkovej kapusty
500 g varené červené repy
70 g cibule
3 strúčiky cesnak
soľ
korenie
nové korenie
mletá červená paprika
4 ks bobkového listu
500 g paradajkového pyré alebo šťavy
30 g kyslej smotany do 10%
500 ml zeleninového bujónu
4 dcl vody
10 g olivového oleja
petržlenová vňať
Postup
Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno, koreňovú zeleninu, papriky, kapustu na kocky. Všetko nechajte restovať na oleji. Pridajte korenie a zalejte bujónom, paradajkovou šťavou alebo paradajkovým pyré a nechajte asi 15 minút prebublávať na miernom ohni. Postupne pridajte kocky varené červené repy aj Šmakouna a necháme ešte pár minút prevariť. Podľa potreby ešte podlejte vodou, keby sa vám polievka zdala až príliš hustá. Nechajte ju na chladnejšom mieste odležať, aby sa v nej všetky chute pekne prepojili. Servírujte s kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou.