Boršč

Boršč

Tradičný recept z červenej repy vo vegetariánskej úprave! O bielkovinu však núdzi nemá, tú plne supluje Šmakoun, ktorý z polievky urobí hlavný chod, a pritom jej zachová ľahkosť.
Ingrediencie

300 g Šmakouna Klasik alebo shamky Mexico

100 g zeleru

100 g papriky

100 g petržlenu

100 g bielej hlávkovej kapusty

500 g varené červené repy

70 g cibule

3 strúčiky cesnak

soľ

korenie

nové korenie

mletá červená paprika

4 ks bobkového listu

500 g paradajkového pyré alebo šťavy

30 g kyslej smotany do 10%

500 ml zeleninového bujónu

4 dcl vody

10 g olivového oleja

petržlenová vňať

Postup

Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno, koreňovú zeleninu, papriky, kapustu na kocky. Všetko nechajte restovať na oleji. Pridajte korenie a zalejte bujónom, paradajkovou šťavou alebo paradajkovým pyré a nechajte asi 15 minút prebublávať na miernom ohni. Postupne pridajte kocky varené červené repy aj Šmakouna a necháme ešte pár minút prevariť. Podľa potreby ešte podlejte vodou, keby sa vám polievka zdala až príliš hustá. Nechajte ju na chladnejšom mieste odležať, aby sa v nej všetky chute pekne prepojili. Servírujte s kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou.