Boršč

boršč

Tradičný recept z červenej repy vo vegetariánskej úprave! O bielkovinu však núdzu nemá, tú plne supluje šmakoun, ktorý z polievky urobí hlavný chod, a pritom jej zachová ľahkosť.

ingrediencie

  • 300 g šmakoun Klasik alebo Mexico
  • 100 g zeleru
  • 100 g papriky
  • 100 g petržlenu
  • 100 g bielej hlávkovej kapusty
  • 500 g varenej červenej repy
  • 70 g cibule
  • 3 strúčiky cesnak
  • soľ
  • korenie
  • nové korenie
  • mletá červená paprika
  • 4 ks bobkového listu
  • 500 g paradajkového pyré alebo šťavy
  • 30 g kyslej smotany do 10%
  • 500 ml zeleninového bujónu
  • 4 dcl vody
  • 10 g olivového oleja
  • petržlenová vňať

postup

Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno, koreňovú zeleninu, papriky, kapustu na kocky. Všetko nechajte restovat na oleji. Pridajte korenie a zalejte bujónom, paradajkovú šťavou alebo paradajkovým pyré a nechajte asi 15 minút prebublávať na miernom ohni. Postupne pridajte kocky varené červenej repy aj šmakoun a necháme ešte pár minút prevariť. Podľa potreby ešte podlejte vodou, keby sa vám polievka zdala až príliš hustá. Nechajte ju na chladnejšom mieste uležať, aby sa v nej všetky chute pekne prepojili. Servírujte s kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou.