boršč
Tradičný recept z červenej repy vo vegetariánskej úprave! O bielkovinu však núdzu nemá, tú plne supluje šmakoun, ktorý z polievky urobí hlavný chod, a pritom jej zachová ľahkosť.
ingrediencie
- 300 g šmakoun Klasik alebo Mexico
- 100 g zeleru
- 100 g papriky
- 100 g petržlenu
- 100 g bielej hlávkovej kapusty
- 500 g varenej červenej repy
- 70 g cibule
- 3 strúčiky cesnak
- soľ
- korenie
- nové korenie
- mletá červená paprika
- 4 ks bobkového listu
- 500 g paradajkového pyré alebo šťavy
- 30 g kyslej smotany do 10%
- 500 ml zeleninového bujónu
- 4 dcl vody
- 10 g olivového oleja
- petržlenová vňať
postup
Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno, koreňovú zeleninu, papriky, kapustu na kocky. Všetko nechajte restovat na oleji. Pridajte korenie a zalejte bujónom, paradajkovú šťavou alebo paradajkovým pyré a nechajte asi 15 minút prebublávať na miernom ohni. Postupne pridajte kocky varené červenej repy aj šmakoun a necháme ešte pár minút prevariť. Podľa potreby ešte podlejte vodou, keby sa vám polievka zdala až príliš hustá. Nechajte ju na chladnejšom mieste uležať, aby sa v nej všetky chute pekne prepojili. Servírujte s kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou.