Cukeťák na plech
Cuketa má nielen veľa vlákniny, vitamínov aj antioxidantov, ale aj málo kalórií, preto ju s kľudom zaraďte do fitness jedálnička v najrôznejších podobách! Nezabúdajte však pridať Šmakouna, ktorý pokrm doplní o kvalitné bielkoviny!
Ingrediencie
1 kg cukety
200 g Šmakouna klasik alebo shmaky cesnak
150 g goudy
4 vajcia
2 hrnčeky strúhanky alebo mletých vločiek
4 strúčiky cesnaku
1 väčšia cibuľa
1 lyžica majoránky
hrsť ligurčeka a petržlenovej vňate
7 lyžíc oleja
1 kypriaci prášok
soľ a korenie
Postup
Cuketu umyte, rozkrojte a vydlabajte lyžicou semienka. Nastrúhajte nahrubo, trochu posoľte a nechajte vypotiť. Prebytočnú vodu vytlačte a zlejte. Syr, cibuľu a Šmakouna nahrubo nastrúhajte, cesnak roztlačte, bylinky nasekajte. Do misy dajte všetky ingrediencie a premiešajte. Osoľte a okoreňte. Veľký pekáč so zvýšeným okrajom vyložte papierom na pečenie, vlejte cuketovú zmes a pečte na 200 °C 40 minút. Potom teplotu zvýšte na 220 a ešte zapekajte ďalších 15 minút dozlatista. Podávajte so zeleninovým šalátom. Cukeťák je výborný za tepla aj za studena.
Celý cukeťák má 3060 kcal, 310 g sacharidov, 140 g tukov, 130 g bielkovín